Dobra priča, internet nove generacije i želja da uđu u PL

You are currently viewing Dobra priča, internet nove generacije i želja da uđu u PL

Ako ih pitate da vam kažu nešto o sebi, reći će vam da su “internet fudbalski klub” i da imaju nameru da se plasiraju u Premijer ligu tako što će obnoviti i oživeti urušeni, starinski model upravljanja klubovima.

Oni su Krauli taun, a nedavno ih je kupio američki konzorcijum VAGMI junajted. Članovi su Lige dva, najnižeg profesionalnog ranga takmičenja u Engleskoj.

Ime kompanije koja je kupila klub je akronim za „We’re All Going To Make It“ (WAGMI) – „Svi ćemo uspeti“.

Vagmi je i u decembru 2021. pokušao da nađe svoje mesto u engleskom fudbalu, ali je ideja da kupe četvrtoligaša Bredford siti propala. Sada su uvereni da imaju sve u svojim rukama da sportski uspeh unaprede do neslućenih visina. Do internet žargonom rečeno verzije Web 3.0 – što označava novu, sledeću generaciju interneta koja bi trebala svet da dovede do sasvim novih dimenzija.

Uz sav sajansfikšn koji pominju, klub su kupili na tradicionalan način. Krauli je prvi put do profesionalnog ranga stigao 2011, nikada nisu igrali dalje od Lige 1. Ako im je za kupovinu kluba bio potreban novac, ono što planiraju za dalje svakako odskače od toga – plan je ulazak i potpuni prelazak u svet kripto valuta i okupljanje odane grupe navijača koja će im pomoći da dođu do cilja – plasmana u Premijer ligu.

Na tom zadatku rade još i iz vremena pre kupovine kluba. Suosnivač Vagmi junajteda, a sada predsednik Krauli tauna Preston Džonson pomogao je u osnivanju kompanije koja nosi ime Piksel Valut i koja sebe opisuje kao grupu koja pomaže u razvoju intelektualne sojine i kripto valuta.

Upravo je Piksel Valut iza niza grafičkih novela (NFT) pod nazivom Panks komiks koje se prodaju u vidu tokena i koji predstavljaju jedinstvenu vrstu digitalne svojine, koristi se slična tehnologija kao za bitkoine.

Piksel Valut porastao je do vrednosti od oko 200 miliona dolara, a u februaru su dobili i dodatnih 100 miliona dolara investicija od različitih velikih kompanija.

Džonson je uveren da slična kombinacija dobre priče i digitalnog načina poslovanja može da donese uspeh i Krauli taunu.

Počelo je tako što je Krauli taun 8. jula pokrenuo prodaju prvog klupskog NFT, po ceni od 0.35 funti (iako mu je vrednost u tom momnetu bila 353 funte) – kupac ovog NFT dobija sezonsku ulaznicu za utakmice Krauli tauna. A uz to i dodatne pogodnosti. Neki od tih NFT doneće kupcu pristup posebnom sadržaju i intervjuima sa igračima, drugi su specifičniji i nose obećanje „glasanja o sudbini kluba u budućnosti“.

Već prvih dana vlasnici ove druge vrste NFT mogli su da daju svoj glas u odlučivanju o tome da li klub treba da ojača napad, vezni red ili odbranu. Moći će, kada za to dođe vreme, da glasaju i o poverenju samom Džonsonu i njegovom potpredsedniku Ebenu Smitu. Njihova sudbina biće u rukama navijača, vlasnika ovih posebnih NFT ako za dve godine ne napreduju za jedan rang.

Za samo nekoliko dana prodali su više od 10.000 NFT, a vrednost je sa 0.35 skočila na 3.5 funti. Treba imati u vidu da je Krauli prošle sezone imao samo 700 vlasnika sezonske ulaznice.

Krauli je počeo da priča svoju neobičnu priču. Videćemo kako se ona završava.

 

Source: SportKlub

Leave a Reply