In memoriam: Nil, Arsenal, Pižon, Dule Savić i muk u Londonu

You are currently viewing In memoriam: Nil, Arsenal, Pižon, Dule Savić i muk u Londonu

Legendarni fudbaler i menadžer londonskog Arsenala Teri Nil preminuo je u 80. godini.

Čuveni Severni Irac, rođen u Belfastu 1942, ušao je u istoriju kao najmlađi kapiten Arsenala sa samo 20 godina. Za londonske Tobdžije ukupno je odigrao 275 utakmica u periodu od 1960. do 1970. godine.

Imao je samo 34 godine kada se vratio da bude menadžer Arsenala. Predvodio je Tobdžije do tri uzastopna finala FA kupa 1978, 1979. i 1980.

U tom periodu sedeo je na klupi Arsenala kada je u dva meča eliminisan od Crvene zvezde u trećem kolu Kupa UEFA u sezoni 1978/79, posle poraza na beogradskoj „Marakani“ (0:1 – Blagojević) i remija na „Hajberiju“ (1:1 – čuveni gol Duleta Savića).

Insistirao je tada na dovođenju Zvezdinog kapitena Vladimira Petrovića Pižona i konačno ga dočekao u Arsenalu u zimu 1982. godine.

Teri Nil je kao igrač bio reprezentativac Severne Irske, kasnije i njihov selektor. Dve godine je bio u dvostrukoj ulozi igrača-selektora, kad su pored njega u timu bili takođe legendarni golman Pat Dženings i neponovljivi Džordž Best.

„Bio je sjajan čovek i imao je ogroman uticaj na moju karijeru. Doveo me je u Arsenal gde mi je dao dva četvorogodišnja ugovora, a bio mi je menadžer i u Sparsima. Uživali smo u mnogim nezaboravnim trenucima zajedno…“, rekao je Pat Dženings povodom smrti Terija Nila.

Severni Irac je tokom trenerske karijere vodio i Hal Siti i Totenhem. Sa trenerske klupe se povukao mlad, 1983. kad je imao samo 41 godinu i nastavio uspešnu karijeru u medijima.

Teri Nil Terry Neill of Arsenal beats Bobby Gould of Coventry to the ball

Allsport via Getty images (Teri Nil i Bobi Gould)

Source: SportKlub

Leave a Reply