Oštrije kazne za huligane u Engleskoj zbog serije incidenata

You are currently viewing Oštrije kazne za huligane u Engleskoj zbog serije incidenata

Zabrinutost zbog bezbednosti na stadionima povećana je nakon niza incidenata na kraju prošle sezone Premijer lige i nižih engleskih liga. 

Često ćete čuti kako su Englezi iskorenili huliganizam, uz naglasak na mere koje je zavela tadašnja predsednica Vlade Ujedinjenog kraljevstva Margaret Tačer. 

Ipak, prethodnih godina svedoci smo da navijači na Ostrvu prave incidente, doduše u daleko blažem obliku nego u nekim drugim zemljama, pa i kod nas. Ali, Britanci se vode parolom “bolje sprečiti nego lečiti”. 

Sve češće navijači utrčavaju na teren ili koriste pirotehnička sredstva na utakmicama u Engleskoj, a sada su mere prilično pooštrene, pa će izgrednici dobiti automatsku zabranu ulaska na stadion, prema novim merama za borbu protiv “povećanog antisocijalnog ponašanja”. 

Menadžer Kristal Palasa Patrik Vijera je izbacio navijača Evertona koji je u meču poslednjeg kola utrčao na teren i ismevao ga, dok je kapitena Šefild junajteda Bilija Šarpa navijač Notingema udario glavom u lice u meču plej-ofa. 

„Engleski fudbal je uveo nove i pooštrene mere kako bi poslao jasnu poruku da nećemo tolerisati ovakvu vrstu nezakonitog i opasnog ponašanja“, izjavio je Mark Balingem, izvršni direktor Fudbalskog saveza. 

„Porast antisocijalnog ponašanja koji smo videli na stadionima na kraju prošle sezone bio je potpuno neprihvatljiv i ugrožava bezbednost ljudi“, dodao je on. 

Udruženje fudbalskih navijača podržalo je nove mere koje će na snagu stupiti na startu sezone 2022/23. 

Ostale mere koje treba primeniti uključuju poboljšano pretresanje pojedinaca pri ulasku na stadion, povećanu upotrebu pasa tragača i rad sa platformama društvenih medija kako bi se brzo uklonili video snimci protivzakonitog ponašanja navijača. 

Source: SportKlub

Leave a Reply