Po ugledu na Bundesligu: Stajaća mesta opet i u Engleskoj

You are currently viewing Po ugledu na Bundesligu: Stajaća mesta opet i u Engleskoj

Kako prenose engleski mediji, klubovima Premijer lige i Čempionšipa biće dozvoljeno da uvedu bezbedna mesta za stajanje od početka sezone 2022-23.

BBC podseća da je pet klubova – Čelsi, Mančester Siti, Mančester junajted, Totenhem i Kardif Siti – učestvovalo u pilot studiji, koju je naručila Vlada Velike Britanije tokom druge polovine sezone 2021-22.

Očekuje se da će i drugi klubovi slediti taj primer tokom nove sezone. Brentford, Kvins Park Rendžers i Vulverhempton već su najavili da će se pridružiti u ponudi licenciranih stajanja u određenim prostorima za sedenje za domaće i gostujuće navijače.

Stadion Vembli će takođe ponuditi mali prostor za stajanje za navijače na utakmicama kasnije tokom sezone.

Stadioni su odabrani nakon procesa prijave i ispunjeni su strogi uslovi, uključujući poboljšanu upotrebu kamera (CCTV), poboljšanu obuku redara i striktno ograničenje navijača na „jedna osoba, jedan prostor“.

Određeni prostori za stajanje nisu viđeni na terenima Premijer lige od usvajanja zakona na stadiona sa svim stajaćim mestima početkom 1990-tih, kao preporuka Tejlorovog izveštaja nakon katastrofe na stadionu Hilsborou 1989. godine u Šefildu kada je stradalo 97 navijača Liverpula tokom meča sa Notingem Forestom u polufinalu FA kupa Engleske.

Gledaoci na mnogim terenima nastavili su da stoje na mestima za sedenje, najčešće iza golova, uprkos konstantnim upozorenjima lokalnih vlasti i policije da je to opasno.

„Navijači su dugo vodili kampanju za vraćanje mesta za stajanje i mi smo pažljivo radili sa grupama navijača, uključujući porodice pogođene tragičnom katastrofom u Hilsborou“, rekao je ministar sporta Najdžej Hadlston.

Mesta za stajanje su uobičajena u nemačkoj Bundesligi.

Source: SportKlub

Leave a Reply