„Šokantno je da fudbaleri nemaju obuku o mentalnom zdravlju“

You are currently viewing „Šokantno je da fudbaleri nemaju obuku o mentalnom zdravlju“

Golman Juventusa i poljske reprezentacije Vojčeh Ščensni govorio je za medije u svojoj državi i istakao da je veoma čudno što se tako malo pažnje u modernom fudbalu pridaje mentalnoj pripremi imajući na umu koliko je ona značajna na tako visokom nivou.

Mentalno zdravlje fudbalera na elitnom nivou u poslednje vreme često se spominje, a o tome su govorili i Arda Turan, Pol Pogba i Kristijan Pulišić.

„Mislim da je potpuno šokantno da profesionalni klubovi u 2022. godini nemaju obavezne obuke koje bi pomogle fudbalerima sa mentalnim zdravljem. To je prosto bolesno. U svakom intervjuu će vam fudbaler reći da je 70 odsto pripreme za bitnu utakmicu ono što se dešava u vašoj glavi, a 100 odsto naših treninga se fokusira na fizički deo. Postoje psiholozi sa kojima igrači mogu da sarađuju ukoliko žele, ali ne postoje nikakve obaveze u tom pogledu. Ja mislim da bi to trebalo da bude slučaj, naročito u trenucima kada se čini da je sve u redu. Ne treba da idete kod psihologa kada su stvari već postale loše. Tada je mnogo teže napredovati.“, izjavio je Vojčeh Ščensni.

„Ja sam povredio ruke u teretani dok sam još bio tinejdžer i ta povreda me i danas košta. Uvek osećam bol kada odbrnaim udarac, a tokom jednog treninga to može da se dogodi na stotine puta. Situacija se malo olakšala 2018. godine – tada sam našao rešenje i počeo da koristim drugačije rukavice. Ranije sam imao ogroman bol, a često nisam mogao da skinem rukavice kako bi popio vodu iz flaše“, rekao je čuvar mreže iz Varšave.

Ščensni ima 32 godine, visok je 195 centimetara, a član „Stare dame“ je od 2017. godine. Prethodno je igrao za Arsenal, a bio je na pozajmicama u Brentfordu i Romi. Za nacionalni tim svoje zemlje nastupio je 64 puta.

Source: SportKlub

Leave a Reply