Zasluge za Vingegorov trijumf na Turu idu i Ten Hagu

You are currently viewing Zasluge za Vingegorov trijumf na Turu idu i Ten Hagu

Biciklista Jumbo-Visme Jonas Vingegor ostvario je spektakularnu pobedu na Tur d’Fransu, a ispostavilo se da je njegov tim na putu do tog uspeha imao neočekivanog savetnika – menadžera Mančester Junajteda Erika ten Haga.

Vingegor je slavio sa dva minuta i 43 sekunde prednosti u odnosu na Tadeja Pogačara, koji je bio nezaustavljiv na najvećoj trci na svetu u prethodne dve godine, i tako je postao tek drugi Danac kojem je to pošlo za rukom. 25-godišnji biciklista je ujedno svom timu doneo prvi trijumf na Turu, i to posle velikog debakla samo godinu dana ranije.

Baš dešavanja od prošlog leta naterala su čelnike Jumbo-Visme da mnogo ranije počnu sa pripremama za ovogodišnji Tur, pred koji su postavljeni jasni ciljevi. Ulogu lidera su na startu delili Vingegor i Primož Roglič, Vaut van Art je bio planiran da se bori za zelenu majicu, koju je i osvojio, a ostali članovi tima su izabrani kao podrška njima. Mnogo pre nego što je napravljen takav plan, u pomoć je priskočio Ten Hag, otkrio je tehnički direktor holandskog tima Merijn Zeman.

„Neko ko mi je pomogao mnogo je Erik ten Hag. On je iz potpuno drugačijeg sporta, ali ono što mi je bilo potrebno od njega je da razumem kako smišlja taktiku. Koje su osnove njegovog sporta za njega? Pre nego što napravi plan igre za utakmicu, šta sve stoji iza toga. Mnogo puta sam imao priliku da razgovaram sa njim“, rekao je Zeman.

Erik ten Hag
REUTERS/Chalinee Thirasupa via Guliver Image

Ali, kako je tačno iskustvo holandskog stručnjaka moglo da bude od pomoći jednom biciklističkom timu? Zahvaljujući Ten Hagovim savetima, u Jumbo-Vismi su počeli da razmišljaju van svoje zone komfora i tako su skovali plan za ovogodišnje izdanje Tura.

„Takođe smo od svih onih koji prikupljaju razne podatke za nas da razmisle, a glavna pitanja bila su šta možemo da uradimo bolje, šta ne radimo kako treba, šta naši konkurenti rade. Obavili smo veliki broj razgovora, sve tokom zime“, otkriva Zeman, „Kada imate takve sjajne talente kakvi su Vaut van Art, Primož Roglič, Jonas Vingegor i Stiven Krejsvejk u svom timu morate da osmislite različite taktike. Kao što u fudbalu treneri imaju dobre igrače na raspolaganju i sa njima mogu da pobeđuju, mi takođe možemo da napravimo planove jer imamo dobre vozače u svojim redovima“.

Naredni veliki izazov koji čeka Jumbo-Vismu je Vuelta, koja startuje 19. avgusta u Utrehtu, dok se Ten Hag sprema za svoj zvanični debi na klupi Junajteda. ’Crveni đavoli’ na otvaranju nove sezone u Premijer ligi 7. avgusta dočekuju Brajton.

Source: SportKlub

Leave a Reply